علوم پزشکي شاهرود

بررسی تاثیر روش های معمول گندزدایی در تغییر محتوای نیترات در آب آشامیدنی

Investigation on the effect of ordinary disinfection methods on nitrate content of drinking water


چاپ صفحه
پژوهان
صفحه نخست سامانه پژوهان
مجري و همکاران
مجري و همکاران
 دانشگاه علوم پزشکي شاهرود
دانشگاه علوم پزشکي شاهرود

مجريان: مرجان قنبریان

کلمات کليدي:

اطلاعات کلي طرح
hide/show

کد طرح در واحد ارائه دهنده 960233
کد کميته اخلاق IR.SHMU.REC.1396.187
کد طرح 96179
عنوان فارسي طرح Investigation on the effect of ordinary disinfection methods on nitrate content of drinking water
عنوان لاتين طرح بررسی تاثیر روش های معمول گندزدایی در تغییر محتوای نیترات در آب آشامیدنی
زمان اجرا -روز
تاريخ ارائه طرح 1396/10/19
تاريخ تصويب 1396/12/15
تاريخ شروع 1396/02/08
تاريخ خاتمه 1396/04/08
دانشکده/مرکز
وضعيت اجراي طرح خاتمه یافته
محل اجراي طرح
محل نگهداري گزارش
نوع مطالعه
نحوه مشارکت طرح
سازمان مجري
تاريخ خاتمه مصوب شورا 1397/10/08
محل اعتبار طرح
محل اجراي طرح
نوع طرح
ترجمان دانش (با رعايت دستورالعمل) ترجمان دانش نتایج حاصل از پژوهش نشان دادند که هر سه عامل مورد بررسی بر افزایش میزان غلظت نیترات در آب آشامیدنی تاثیر دارند. کلر و ید با خاصیت اکسیدکنندگی که دارند باعث می شوند همه گونه های نیتروژنه ی موجود در آب به نیتریت و نیترات اکسید شوند و این تاثیر مطابق با آزمایش های انجام شده، تاثیر قابل ملاحظه ای می باشد. مطابق با جداول آنالیز واریانس مدل برای هر یک از متغیر های کلر و ید مشاهد می گردد که کلر به میزان 9/0 و ید به میزان 88/2 در افزایش غلظت نیترات تاثیر دارند. به این معنی که با ثابت نگه داشتن سایر پارامترهای مدل (X1، X3) با هر 9/0 افزایش در غلظت کلر، غلظت نیترات به میزان 1 واحد افزایش می یابد و با هر 88/2 افزایش در میزان غلظت ید، غلظت نیترات به میزان 1 واحد افزایش می یابد. در برخی تحقیقات از این خاصیت اکسیدکنندگی کلر در آب به منظور کنترل سطح نیتریت با تبدیل گونه های نیتریت و آمونیم به نیترات استفاده شده است. چون از لحاظ شیمیایی و فیزیولوژیکی نیترات برای بدن انسان ضرر ندارد و فرمی که در بدن انسان باعث تبدیل شدن به نیتروزآمین ها می شود و خطر سرطان معده را بدنبال دارد، فرم نیتریت می باشد. در مورد جوشاندن نیز این افزایش غلظت نیترات طی افزایش زمان جوشیدن آب مشاهده گردید. این یک امر بدیهی است چون نیترات با حرارت دادن مثل کلر از محیط خارج نمی گردد بلکه در محیط آبی تغلیظ می گردد. اما نکته جالب توجه در این پژوهش میزان افزایش غلظت نیترات با هر دقیقه افزایش زمان جوشاندن است. همانطور که از نتایج تحقیق مشاهده می گردد، با افزایش هر دقیقه زمان جوشاندن(x)، میزان غلظت نیترات (y) به میزان 0/075x+0/7 افزایش می یابد و این مسئله را باید در مورد جوشاندن طولانی مدت آب برای کودکان و نوزادان به منظور بالاتر بردن کیفیت میکروبی آب مورد توجه داشت. شاید خطر جوشاندن بیش از حد آب به دلیل افزایش غلظت نیترات و بدنبال آن عارضه مت هموگلوبینمیا، بیش از خطر حضور برخی میکروارگانیسم هایی باشد که در مقدار اندک بسیار کم ضرر هستند و حتی علامتی را در نوزاد یا کودک ایجاد نمی کنند. سرطان معده چهارمین سرطان شایع و دومین سرطان منجر به مرگ در جهان شناخته شده است. امروزه در ایران سرطان معده یکی از کشنده ترین سرطان ها با شیوع بسیار بالا گزارش شده است. بسیاری از متخصصان و کارشناسان علت آن را رژیم های بد غذایی حاوی نیتریت و نیترات ذکر می کنند اما آیا به این نکته توجه شده است که در ایران بدلیل مصرف چای ممکن است این رخداد تشدید گردد و چه بسا که علت پنهان آن این موضوع است که ایرانی ها عادت دارند چای را دم کرده در قوری مصرف نمایند و گاهی دیده می شود که آب کتری ساعتها در حالی که قوری چای بر روی آن قرار دارد در حال جوشیدن است و این یعنی تغلیظ نیترات، احیا شدن آن در معده و تبدیل شدن به نیتریت و نهایتا تشکیل نیتروزآمین ها و افزایش خطر ابتلا به سرطان معده. این تنها تاثیر جوشاندن به تنهایی است. اگر این موضوع را نیز مد نظر داشته باشیم که گندزدایی آب در ایران توسط کلر و ترکیباتش صورت می گیرد این موضوع نیز مزید بر علت گردیده چون باعث می گردد سایر گونه های غیر نیتراته ی نیتروژن نیز به نیترات و نیتریت تبدیل شود و غلظت ایندو عامل تهدید کننده سلامتی را در آب آشامیدنی افزایش دهد. شاید لازم باشد که تحقیقات بیشتری در این زمینه صورت گیرد و متولیان انتقال و توزیع آب به این مسئله توجه بیشتری مبذول دارند و راههایی امن تر برای بهبود کیفیت میکروبی آب بیابند و یا کلرزنی و ید زنی را در حداقل ممکن بکار ببرند و نکته مهمتر اینکه لازم است در مورد مضرات جوشاندن بیش از حد آب و تغلیظ نه تنها نیترات بلکه سایر آلاینده ها در آب به مردم اطلاع رسانی شود.
گروه هاي هدف ترجمان دانش متخصصان و پژوهشگران

اطلاعات مجري و همکاران
hide/show

نام و نام‌خانوادگي سمت در طرح
مرجان قنبریانمجری
اله بخش جاویدهمکار
علی اکبر رودباریهمکار
سعید ناظمیهمکار
سیدکمال غدیریهمکار
فاطمه داوردوستهمکار