آرتریواسکلروز، یک اصطلاح کلی برای ضخیم ‌شدن و سفتی دیواره‌ی سرخرگ ها است. در این حالت عروق حالت ارتجاعی خود را از دست می‌دهند و گاهی قطر آن ها تغییر می‌کند. شایع‌ترین نوع آن آترواسکلروز یا تصلب شرایین می‌باشد که سختی دیواره سرخرگ‌ها به سبب وجود پلاک‌های چربی و کلسترول با چگالی پایین بوده و در شریان‌های متوسط و بزرگ ایجاد می‌شود. نتیجه این فرایند تشکیل پلاک‌های فیبری-چربی (آتروما) است که با افزایش سن رفته رفته گسترش یافته و موجب تنگی رگ (استنوزیس) یا دیگر عواقب می‌گردد. بالا بودن کلسترول خون، فشار خون بالا، عوامل ژنتیک و مصرف سیگار احتمالاً مهم‌ترین عوامل ایجاد آترواسکلروز هستند. آترواسکلروز با ایجاد سکته قلبی و مغزی به طور مستقیم (گسترش پلاک و بسته شدن کامل عروق) و یا غیرمستقیم (جابه جایی لخته تشکیل شده در اثر آترواسکلروز و ایجاد آمبولی در سایر عروق) مهم‌ترین عامل مرگ ‌و میر در بسیاری کشورها است. به طوری که طبق آمار جهانی31 % از مرگ و میر جهانی در اثر بیماری های قلبی عروقی است که درصد زیادی از این مرگ و میر متعلق به آترواسکلروز است. در ایران 43% از مرگ و میر در کشور در اثر بیماری های قلبی و عروقی است که بخش اعظم آنرا آترواسکلروز تشکیل می دهد. میزان مرگ و میر بر اثر این بیماری، در مردان شایع تر است. افزایش میزان پراکسیداسیون لیپیدی از علل اصلی شروع و پیشرفت آترواسکلروز محسوب می‌گردد. به همین جهت روش های تشخیصی و درمانی متفاوتی برای کنترل بیماری ایجاد شده است که اساسا به کنترل کلسترول از طریق رژیم غذایی و دارو درمانی می پردازند. استاتین ها خانواده بزرگی از داروهای کاهنده چربی خون هستند که مدت هاست به طور وسیع استفاده می شوند. اما علاوه بر اینکه عوارض جانبی آنها اجتناب ناپذیر است، توانایی کنترل و درمان آترواسکلروز در مراحل پیشرفته را نیز ندارند. سایر روش های درمانی تهاجمی مانند آنژیوپلاستی (به کمک بالن و استنت) و جراحی بای پس، علاوه بر هزینه‌ی بالا و در دسترس نبودن روش درمانی، همیشه موفقیت آمیز نبوده و در بسیاری موارد بیماری باز می گردد.

با توجه به موارد گفته شده پیشگیری و تشخیص بیماری در مراحل اولیه بسیار حائز اهمیت است. با توجه به اینکه ژنتیک و سن در ایجاد و پیشرفت آترواسکلروز نقش اساسی دارند و غیرقابل پیشگیری هستند، تشخیص در مراحل اولیه بیماری اهمیت به سزایی می یابد.

روش های تشخیصی موجود شامل تشخیص براساس تست ورزش، نوار قلب یا الکتروکاردیوگرام، اسکن هسته ای قلب و اکوکاردیوگرافی هستند. پس از تشخیص احتمال وجود آترواسکلروز، تصویربرداری از عروق جهت تعیین محل ایجاد و اندازه ضایعه اهمیت می یابد.

روش های تصویربرداری از عروق شامل آنژیوگرافی، سی تی آنژیوگرافی، سونوگرافی داخل عروقی و PET به صورت تهاجمی و MRI به صورت غیر تهاجمی می باشد. علاوه بر استفاده از ماده حاجب که موجب مواجهه بیمار با دوز رادیواکتیو و یا حساسیت می شود تصاویر به دست آمده دقت کافی نداشته و نمی توانند ضایعه را در مراحل اولیه تشخیص دهند.

تکنولوژی های نوین مبتنی بر نانو با استفاده از عوامل تشخیصی با و بدون استفاده از مواد رادیواکتیو تصاویر بسیار دقیق تری از مشخصات ضایعه شامل محل دقیق ، اندازه و میزان پیشرفت ضایعه را ارائه می دهند.

در میان این روش ها دستگاه MRI به دلیل کیفیت تصویربرداری بالاتر و عدم دریافت دوز قابل توجه توسط بیمار (بی خطر برای افراد باردار) روش مناسبی برای تصویربرداری از موقعیت ضایعه می باشد.

از آنجا که MRI براساس امواج مغناطیسی بافت های بدن را بررسی می کند، نانوساختارهای مغناطیسی اکسید آهن می توانند به عنوان عوامل تصویربرداری بی خطر به افزایش دقت MRI و در نتیجه تشخیص سریع تر و درمان مناسب تر کمک کنند.

اگرچه پژوهش های مختلفی در زمینه استفاده از نانوذرات کنتراست دهنده در تصویربرداری های MRI انجام شده است، اما عوامل متعددی بر کیفیت و کارایی این نوع از نانوذرات تاثیر گذار است. لذا انجام پژوهش های بیشتر برای یافتن مقادیر بهینه ای از این پارمترهای مذکور و همچنین بررسی تکرار پذیری سنتز و کارایی نانوذرات مذکور ضروری بنظر می رسد. میزان موفقیت یک نانو ذره برای کاربرد در تصویربرداری یا درمان به خواص فیزیکو شیمیایی نانو ذره بستگی دارد. که این خواص متأثر از روش سنتز اندازه ذره نوع مواد اولیه سنتز کننده و نوع پوشش نانوذره است. با توجه به اینکه یکی از دلایل محبوبیت نانوذرات در بحث تصویر برداری یا درمان پلاک های عروق، امکان هدفمندسازی نانوذرات برای مرحله خاصی از پیشرفت پلاک می باشد، لذا انتخاب نوع عامل هدفمندی و روش اتصال آن به نانوذرات بسیار مهم است که در طراحی یک سامانه نانویی در مرحله in vitro یا in vivo باید بررسی و بهینه شده و در نهایت این سامانه درمورد مدل های حیوانی ارزیابی گردد.

با توجه به عوامل فوق در این طرح نانوسامانه مغناطیسی سنتز و عملگرا شده و خواص فیزیکی و شیمیایی نانوذره ارزیابی می گردد. خواص زیستی و زیست سازگاری نانوذره در مدل های سلولی بررسی می شود. با توجه به نتایج فوق، غلظت های بهینه غیرسمی یه کمک فانتوم های آگارز ساخته شده و میزان سیگنال MRI اندازه گیری می­شود.

در این پروژه علاوه بر سنتز نانوذرات مغناطیسی اکسید آهن با روشی غیرسمی و سایز مناسب ذرات جهت تصویربرداری مولکولی از پلاک های آترواسکلروز با استفاده از MRI بررسی خواهد شد.

" />
علوم پزشکی شاهرود

سنتز و خصوصیت یابی نانوذرات مغناطیسی هدفمند شده برای تصویر برداری از پلاک آترواسکلروزیس در شرایط برون تنی

synthesis and characterization of targeted magnetic nanoparticles for imaging of atherosclerosis at in vitro study


چاپ صفحه
پژوهان
صفحه نخست سامانه پژوهان
مجری و همکاران
همکاران پایان نامه
مقالات مرتبط
مقالات مرتبط
 دانشگاه علوم پزشکی شاهرود
دانشگاه علوم پزشکی شاهرود

همکاران: مریم نیاکان , سید جمال اشرفی , حسین شیبانی

کلمات کلیدی:

اطلاعات کلی طرح
hide/show

کد 596
عنوان فارسی پایان‌نامه سنتز و خصوصیت یابی نانوذرات مغناطیسی هدفمند شده برای تصویر برداری از پلاک آترواسکلروزیس در شرایط برون تنی
عنوان لاتین پایان‌نامه synthesis and characterization of targeted magnetic nanoparticles for imaging of atherosclerosis at in vitro study
گروه علوم پایه
دانشکده/مرکز
محل ارایه طرح شورای پژوهشی دانشگاه
تاریخ تصویب 1398/04/22
تاریخ شروع 1398/05/01
تاریخ پایان (دفاع) 1399/07/30
سال ارائه
فصل
مقطع تحصیلی پایان نامه کارشناسی ارشد
نوع پایان نامه علوم پایه
رشته تخصصی نانوتکنولوژی پزشکی
بودجه پایان نامه 0.0000

اطلاعات همکاران پایان نامه
hide/show

نام همکار سمت همکار سمت همکار پایان نامه
مریم نیاکان مجری- دانشجو
سید جمال اشرفی استاد راهنما
حسین شیبانی استاد مشاور

مقالات مرتبط
hide/show

عنوان مقاله