عملکرد طبیعی کلیه برای حفظ تعادل مواد مختلف داخل بدن الزامی بوده و هر گونه اختلال در عملکرد کلیه ها، اعوارض متعددی را بوجود می آورد. یکی از مهم ترین اشکالات سیستم کلیوی، نارسایی مزمن کلیه می باشد. اختلال عملکرد کلیوی که بیش از سه ماه به طول کشیده باشد نارسایی مزمن کلیه تلقی می‌شود. بیشتر از 70 سال است که همراهی بیماری استخوانی با نارسایی مزمن کلیه شناخته شده است .در مواردی که عملکرد کلیه کاهش چشمگیر داشته باشد به‌طوری که بدن نتواند مواد سمی را از بدن دفع کند؛ بیماران مبتلا به نارسایی کلیه نیاز به دیالیز مزمن پیدا می‌کنند. بیماری مزمن کلیوی (CKD- Chronic Kidney disease)یک مشکل تهدید کننده سلامت با میزان مرگ و میر بالاست. میزان شیوع نارسایی مزمن کلیه (CRF- Chronic Renal Failure)در جهان 242 مورد به ازای هر 10000 نفر جمعیت بوده و سالانه 8 درصد به این میزان افزوده میشودو هم اکنون میزان مرگ ومیر این بیماری در ایالات متحده 18 درصد است. همچنین این بیماری از علل ثانویه برای کاهش تراکم استخوانی میباشد ولی میزان سرعت، شدت و نوع تغییرات استخوانی بسیار متعدد و متنوع بوده و عوامل مختلفی بر روی آن تاثر گذار هستند. از مهم ترین عوامل تاثیر گذار می توان به سوء تغذیه اشاره کرد که شیوع بالایی در بین بیماران همودیالیزی دارد.  با توجه به شیوع نسبتاً بالای بیماران همودیالیزی، اهمیت و موربیدیتی ها مربوط به خود دیالیز وعوامل مرتبط با سوء تغذیه و نبود اطلاعات جامع در این خصوص در سطح شهرستان، مطالعه حال حاضر با هدف بررسی ارتباط معیارهای سوء تغذیه با دانسیته استخوانی در بیماران همودیالیزی شهرستان شاهرود، انجام خواهد شد.   

این مطالعه یک مطالعه مقطعی بوده که بر روی 70 نفر از بیماران واجد شرایط همودیالیزی شهرستان شاهرود در سال 98 انجام خواهد شد. ابتدا از تمام بیماران رضایت آگاهانه اخذ شده و سپس پرسشنامه های محقق ساخته که دارای اطلاعات دموگرافیک می باشد، در اختیار آنها قرار داده شده و پس از تکمیل جمع آوری می گردد. همچنین فرم ارزیابی تخصصی وضعیت تغذیه که دارای 9 آیتم اطلاعات شخصی، بیماری زمینه ای، سابقه حساسیت دارویی و غذایی و ... می باشد برای همه تکمیل خواهد شد.

پس از انتخاب شرکت کنندگان، 5 سی سی خون وریدی بطور استاندارد از همه آنها گرفته شده و آزمایشات لازم توسط کیت و روش استاندارد اندازه گیری خواهد شد. سپس برای تمام بیماران وضعیت تراکم استخوانی به روش DEXA انجام خواهد شد. دانستیومتری استخوان هیپ و مهره های کمری  اندازه گیری شده و سپسT-Score  محاسبه میگردد.

میزان  نرمال T- Score بیش از منفی یک و نیم می‌باشد و اعداد بین منفی یک و نیم تا منفی دو و نیم را استئوپنی یا کاهش تراکم استخوان تلقی می‌کنند. اعداد کمتر از منفی دو و نیم را استئوپروز یا پوکی استخوان تلقی می‌کنند.

پس از انجام دانسیتومتری و مشخص شدن وضعیت دانسیته استخوانی آنها، بیماران به دو گروه الف ( دانسیتومتری نرمال ) و گروه ب ( دانسیتومتری غیر نرمال) تقسیم شده و معیارهای سوء تغذیه ( موارد ذکر شده در اهداف) دو گروه با هم مقایسه خواهد شد. پـس از جمع آوری و طبقه بندی اطلاعات، تحلیـل هـای آمـاری داده هـا با استفاده از نـرم افـزار 16 SPSS  و آزمون های مرتبط انجام خواهد شد. سطح معنـی داری در همـه آزمـون هـا کمتراز 05/0 در نظر گرفته خواهد شد.

" />
علوم پزشکی شاهرود

ارتباط معیارهای سوء تغذیه با دانسیته استخوانی در بیماران همودیالیزی شهرستان شاهرود

Evaluation of association between malnutrition with bone density in hemodialysis patients in Shahroud


چاپ صفحه
پژوهان
صفحه نخست سامانه پژوهان
مجری و همکاران
همکاران پایان نامه
مقالات مرتبط
مقالات مرتبط
 دانشگاه علوم پزشکی شاهرود
دانشگاه علوم پزشکی شاهرود

همکاران: علی شهسواری , منیره عامریان , محمدباقر سهرابی

کلمات کلیدی:

اطلاعات کلی طرح
hide/show

کد 733
عنوان فارسی پایان‌نامه ارتباط معیارهای سوء تغذیه با دانسیته استخوانی در بیماران همودیالیزی شهرستان شاهرود
عنوان لاتین پایان‌نامه Evaluation of association between malnutrition with bone density in hemodialysis patients in Shahroud
گروه بالینی
دانشکده/مرکز
محل ارایه طرح شورای پژوهشی دانشگاه
تاریخ تصویب 1398/12/19
تاریخ شروع 1399/01/15
تاریخ پایان (دفاع) 1399/03/26
سال ارائه
فصل
مقطع تحصیلی پایان نامه تخصص
نوع پایان نامه علوم پایه
رشته تخصصی متخصص داخلی
بودجه پایان نامه 0.0000

اطلاعات همکاران پایان نامه
hide/show

نام همکار سمت همکار سمت همکار پایان نامه
علی شهسواری مجری- دانشجو
منیره عامریان استاد راهنما
محمدباقر سهرابی استاد مشاور

مقالات مرتبط
hide/show

عنوان مقاله